LifeStyle, Sanatate

3 proteine ar putea sa rezolve problema regenerarii celulelor nervoase

Unele celule mature din creier pot sa dezvolte extensii noi atunci cand cantitatea a trei proteine de pe suprafata lor creste, relateaza un nou studiu. Cercetatorii au analizat actiunea a trei proteine GPR3, GPR6 si GPR12 asupra celulelor nervoase din sobolani, scriu colegii nostri de la www.jucaushii.ro .

Cand cercetatorii au marit cantitatea de proteine, celulelor le-au crescut extensii de pana la trei ori mai lungi decat cele ale celulelor cu nivele normale de proteine. De asemenea, extensiile au crescut de patru pana la opt ori mai rapid.

„Descoperirile noastre sugereaza ca aceste trei proteine ar putea sa fie importante pentru tratamentul in cazul atacurilor cerebrale, a traumatismelor cerebrale si ale sirei spinarii, cat si in cazul maladiilor neurodegenerative,” a declarat Yoshinaga Saeki, conducatorul studiului facut la State University Medical Center din Ohio.

Marirea cantitatii de proteine a generat o crestere semnificativa a nivelului de cAMP, o molecula importanta din componenta celulelor nervoase. Aceasta molecula joaca un rol strategic in reglarea cresterii celulei nervoase, cat si in regenerarea axonilor care conduc impulsurile nervoase.

O analiza a celor trei proteine a dezvaluit ca GPR3 se gaseste in cantitatea cea mai mare in celulele nervoase, in timp ce GPR12 a avut impactul cel mai puternic asupra dezvoltarii extensiilor nervoase.

Studiul a fost publicat in aprilie, in numarul 6 al revistei Journal od Biological Chemistry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *