FILME, LifeStyle

TELEGRAME, dupa I.L. CARAGIALE, pe DVD

TVRMEDIA, in colaborare cu Consiliul National al Cinematografiei, lanseaza pe piata audio-vizuala romaneasca un nou DVD in Seria ”FILME DE COLECTIE”: TELEGRAME, film realizat in anul 1959 de doi tineri regizori (pe atunci): Gheorghe Naghi si Aurel Miheles, pe baza unui scenariu inspirat din I.L.Caragiale si semnat de reputatul dramaturg Mircea Stefanescu.

Acum, dupa jumatate de secol, “Telegramele” filmate ale lui nene Iancu cu hazul lor homeric si cu satira lor corosiva vin la intalnire cu publicul romanesc mai proaspete ca niciodata, de parca ar fi fost scrise ieri. « Singura explicatie logica a longevitati si succesului acestui film nu poate fi decat una singura: ACTUALITATEA operei lui Caragiale prezenta in filmele noastre in general, dar mai ales in Telegrame » – sustine cu modestia regizorul Aurel Miheles. Scena centrala a discurului din piateta targusorului, in care Birlic se catara eroic pe stalpul de iluminat protestand inpotriva ”guvernului asasin” este asezata, parca, in oglinda (cu sens invers) cu scena finala a filmului, cea a impacarii generale, in care inamiciitiile politice se topesc odata cu imapartirea stipendiilor grase. Dupa aceasta secventa a delirului colectiv din piata targusorului de provincie, in Capitala, seful de cabinet al presedintelui Consiliului de ministri citeste ultima telegrama : “…Pupat toti Piata Endependentei”.
« In primii sai 10 ani de viata, filmul “Telegrama “ a circulat in 24 de tari. Pe langa tarile vecine as mai mentiona: Egiptul, Israelul, Franta, Italia, Luxembur, Spania, Anglia, Italia, dar cel mai mult ma uimeste si ma bucura, chiar si acum., succesul productiei noastre in tari indepartate ca : Peru, Mozambic si Republica Malgasa» – noteaza regizorul Gh.Naghi.

Filmul TELEGRAME face parte dintr-un proiect amplu al TVR MEDIA: integrala Caragiale, care va cuprinde toate filmele realizate intre anii 1950-1970 de catre o generatie de neuitat de regizori, actori si scenaristi. Din aceasta integrala Caragiale au aparul deja filmele D’ale Carnavalului si Mofturi 1900. Vor urma DVD-uri cu filmele “O scrisoare pierduta”, “O noapte furtunoasa”, “Doua lozuri” si “Politica cu delicatese”.

Toate filmele sunt reetalonate, cu sunetul si imaginea optimizate si subtitrate in limbile engleza si franceza .
DVD-ul cu filmul « Telegrame » se poate achizitiona incepand de astazi, la pretul de 39.90 ron, din toate magaziele de specialitate sau prin comanda telefonica la TVRMEDIA, tel si fax nr.021-317.45.91

TVR Media este o casă de producţie editorială înfiinţată in 2003 si are ca actionar principal Televiziunea Română.

www.tvrmedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *