Evenimente

26.000 kilograme de deseuri stranse si 7000 de arbori plantati, la trei luni de la debutul proiectului ''ecOprovocarea''

Din noiembrie 2010, liceenii implicati in proiectul “ecOprovocarea”, o competitie educationala in domeniul protectiei mediului pentru doua licee din Calarasi si trei din Zalau concureaza pentru marele premiu de 3000 de Euro. Organizatorul ViitorPlus si partenerul principal TenarisSilcotub au facut publice rezultatele de pana acum.

Licenii au strans 26.000 kg de deseuri pentru reciclare (hartie, carton, PET-uri, electrice/electrocasnice, baterii, mobile, becuri, aluminiu), au plantat 7.000 de arbori, au ingrijit 40.000 de metri patrati de spatiu verde (curatenie, taieri de toamna, plantari, inlaturat buruieni) si au organizat 60 de evenimente pe tema protectiei mediului (targuri de resurse, de stiinta, campanii de constientizare).
“Eu sunt absolut impresionata de aceste rezultate si de munca incredibila a echipelor de ecOambasadori. Este unul din cele mai grele proiecte la care am lucrat pana acum, dar satisfactiile sunt pe masura.”, declaraTeia Gavrilescu, Presedinte ViitorPlus.
“ecOprovocarea” este o competitie educationla din domeniul protectiei mediului, organizata de ViitorPlus si finantata de TenarisSilcotub. Concursul se desfasoara pe parcursul intregului an scolar 2010-2011 si are ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practica in diferite activitati de protectia mediului. Fiecare liceu este reprezentat de o echipa de ecOambasadori formata din 10 elevi si 2 profesori, care au trecut printr-o sesiune speciala de pregatire sustinuta de membrii ViitorPlus.
EcOambasadorii au misiunea de a organiza evenimente cu un impact pozitiv asupra mediului, de a-si implica si motiva cat mai multi colegi pentru a participa la evenimente, de a implementa mici proiecte de reciclare, de ingrijire a spatiului verde, de constientizare a comunitatii privind diferite probleme de mediu etc. Fiecare liceu are la dispozitie si un minigrant de 1000 de euro pentru a organiza cat mai bine aceste activitati.
“Educatia ecologica reprezinta o componenta noua a programelor de dezvoltare sociala pe care compania le dezvolta si le implementeaza alaturi de comunitatile din Zalau si Calarasi, urmarind promovarea respectului pentru mediul inconjurator si adoptarea unui comportament orientat spre protejarea si prezervarea acestuia. In contextul in care garantarea si asigurarea unei mosteniri viabile pentru generatiile viitoare intra in responsabilitatea si datoria morala a fiecaruia dintre noi, respectul si grija fata de mediu reprezinta cel putin doua conditii imperios necesare. Segmentul tinta este constituit din elevii de liceu, dat fiind efectul multiplicator pe care il poate avea in comunitate prin intermediul profesorilor, prietenilor si familiilor acestora,” a spus Anca Stanila, Coordonator Dezvoltare Sociala TenarisSilcotub. “Nu stiam la ce sa ne asteptam la inceput, acest proiect fiind unul inedit in peisajul romanesc, insa rezultatele de pana acum arata ca participantii sunt pe drumul cel bun si devin exemple de urmat,” a adaugat ea.

Pana acum, peste 2.100 de voluntari au fost convinsi de ecOambasadori sa participe la activitati de protectia mediului (peste 8.000 de ore de voluntariat), peste 6.000 de persoane din cele 2 orase (Zalau si Calarasi) au fost informate pe teme de mediu prin materiale educationale sau campanii specifice. Activitatile au fost realizate prin parteneriat intre cele 5 licee participante si alte 64 de institutii si organizatii la nivel local.
Pentru fiecare activitate desfasurata si pentru rezultatele benefice asupra mediului, liceele obtin puncte. La finalul anului scolar, liceul cu cele mai multe puncte va castiga un premiu de 3000 de euro pentru dotarea cu infrastructura necesara.

Despre ViitorPlus
ViitorPlus este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, infiintata in 2006, care implementeaza proiecte de dezvoltare durabila in urmatoarele domenii de activitate: managementul capitalului natural, productie si consum durabil, educatie pentru dezvoltare durabila, buna guvernare. Principalele sale proiecte sunt: “Adopta un copac!”, “Recicleta”, “Sacosa de panza”, “ecOprovocarea”.

Despre TenarisSilcotub
TenarisSilcotub este cel mai important producator roman de tevi din otel fara sudura de diametre mici utilizate in diverse aplicatii din industria mecanica, auto-moto, a petrolului si a gazelor naturale, industria chimica si petrochimica, industria energetica. Unitatile sale de productie sunt situate in Zalau – fabricarea tevilor fara sudura, si in Calarasi – otelarie. Programele de responsabilitate sociala ale companiei urmaresc dezvoltarea durabila a comunitatilor in care companie isi desfasoara activitatea, fiind directionate spre educatie, sanatate, cultura si arta, educatia privind mediul inconjurator si asistenta sociala.


http://www.viitorplus.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *