LifeStyle

22 septembrie – ziua fara masini

La nivel european, in perioada 16-22 septembrie se deruleaza Saptamana Mobilitatii, al carei punct culminant il reprezinta ziua de 22 septembrie – “Ziua fara masini”.
Peste 165 de milioane de cetateni din mai mult de 1.050 de orase din Europa si nu numai participa pentru o saptamana la initiative de atragere a atentiei asupra mobilitatii urbane. Automobilele sunt sursa a 10% din emisiile de gaze cu efect de sera in UE, ca si a altor substante poluante si daunatoare sanatatii si mediului.

Pornind de la succesul Zilei Internationale Fara Masini, initiata in Franta in 1998, Saptamana Europeana a Mobilitatii – organizata de Comisia Europeana – a fost lansata in aprilie 2002, la Bruxelles. Tema centrala a Saptamanii Europene a Mobilitatii 2006 este “Schimbarea climatului”, iar la nivel national, se organizeaza cea de-a IV-a editie a evenimentului.

Municipalitati din majoritatea statelor UE si EFTA, precum si din Romania, Bulgaria, Croatia, Macedonia si Serbia se vor implica in zile fara masini si/sau vor avea initiative de promovare a mobilitatii urbane cu un grad mic de poluare. replici ale actiunii vor avea loc si in afara Europei.

Prefectura Bucuresti, alaturi de Agentiile Nationala, Regionala si Locala pentru Protectia Mediului, organizeaza in Capitala, in perioada 16-22.09.2006, o serie de actiuni de constientizare a populatiei asupra necesitatii schimbarii climatului.

Bucurestenii se vor putea bucura de o saptamana intreaga de evenimente dedicate mobilitatii (activitati de intretinere a spatiilor verzi, actiuni educative privind protectia mediului, intreceri sportive, diverse concursuri tematice). Ziua de 22 septembrie se va intitula “O zi fara masina ta” si va fi dedicata mersului pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun.

Unele regiuni au inceput inca de duminica sa restrictioneze traficul automobilelor. Regiunea Bruxelles a fost cea mai ampla zona din Europa lipsita de circulatie auto duminica, relateaza Rompres. Circulatia auto a fost interzisa in capitala Belgiei. Intre orele 9,00 si 19,00, orasul a apartinut pietonilor si biciclistilor, singurele exceptii admise fiind vehiculele de transport in comun, cele ale politiei, pompierilor si salvarii, taxiurile si automobilele conduse de persoanele cu handicap.

www.euractiv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *