FILME

1Mai Ziua filmului romanesc la HBO

Duminică, 1 mai 2011, HBO România vă invită, din nou, la Ziua Filmului Românesc.

 

De la prânz şi până după miezul nopţii veţi putea urmări o selecţie din cele mai recente şi premiate filme din diverse categorii: lung-metraje, scurt-metraje şi documentare: Medalia de onoare, Marţi, după Crăciun, Colivia, The Shukar Collective Project şi multe altele.

 

Titlurile prezentate în premieră la televiziune sunt Căutare – regia Ionuţ Piturescu, Căpşuni în aprilie – regizat de Cornel Mihalache, Oxigen – semnat Adina Pintilie, 10 – în regia lui Dorian Boguţă, Apele tac – semnat de Anca Miruna Lăzărescu şi Aurora – noul film al lui Cristi Puiu.

 

Căutare este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic.” Filmul a fost premiat în cadrul secţiunii “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes, 2010.

 

În Căpşuni în aprilie un tată (Mircea Albulescu) şi fiul său (Dan Aştilean) se reîntâlnesc după 3 ani în care nu şi-au mai vorbit. Tatăl este pe moarte, aşa că este timpul pentru o ultimă discuţie serioasă. Scurt-metrajul a fost prezentat la TIFF în 2009.

 

Stilizatul Oxigen este inspirat din poveştile reale despre cei care, în timpul regimului comunist din România, au riscat totul încercând să părăsească ţara. Câţiva au reuşit să scape, dar cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa. Filmul a obţinut o nominalizare la Premiile GOPO 2011 pentru cel mai bun scurt-metraj.

 

Pe vremea când era doar un scenariu, 10 a participat la concursul HBO/TIFF. Irina (Irina Teodorescu) hotărăşte să se despartă de Vlad (Andrei Aradits). Ei se înţeleg să se întâlnească într-un băruleţ ca să poată avea o ultimă discuţie – dar Vlad are un plan numai de el ştiut. Scurt-metrajul a fost prezentat la TIFF, în 2010.

 

Apele tac se întâmplă în România anului 1986. Gregor (Toma Cuzin) şi Vali (Andi Vasluianu) vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot. Amândoi au nevoie unul de altul, dar niciunul nu are încredere în celălalt. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de la Berlin, în 2011.

 

Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid”. Cu aceste cuvinte îşi descrie Cristi Puiu Aurora, poate cel mai ambiţios film românesc din istoria recentă, în care, pe lângă regizorul devenit actor, mai joacă Luminiţa Gheorghiu, Valeria Seciu, Clara Vodă, Catrinel Dumitrescu, Valentin Popescu, Gheorghe Ifrim şi Gelu Colceag. Această ”lecţie de regie cu sânge rece” a avut premiera în cadrul secţiunii ”Un Certain Regard”, la Cannes, în 2010.

 

Iată programul complet al selecţiei:

 

ora 12:45

Circul Vesel

Regia: Claudiu Mitcu

 

ora 13:40

Caviar (Icre negre)

Regia: Răzvan Săvescu

 

ora 14:00

Trenul foamei

Regia: Viorel Timaru

 

ora 14:30

Căutare

Regia: Ionuţ Piturescu

 

ora 15:05

Derby

Regia: Paul Negoescu

 

ora 15:25

Căpşuni în aprilie

Regia: Cornel Mihalache

 

ora 15:50

Medalia de onoare

Regia: Călin Peter Netzer

 

ora 17:35

Oxigen

Regia: Adina Pintilie

 

ora 18:20

Colivia

Regia: Adrian Sitaru

ora 18:40

Lord

Regia: Adrian Sitaru

ora 19:05

10

Regia: Dorian Boguţă

ora 19:25

Apele tac

Regia: Anca Miruna Lăzărescu

 

ora 20:00

Aurora

Regia: Cristi Puiu

ora 01:15

The Shukar Collective Project

Regia: Matei-Alexandru Mocanu

ora 02:35

Marţi, după Crăciun

Regia: Radu Muntean

 

”Sărbătorim” 1 mai cu filme româneşti. La HBO.

 

 

 

Despre HBO Romania

HBO, lider pe piata canalelor premium din America, s-a lansat in Europa Centrala in 1991, oferind programe de televiziune premium si canale din segmentul de baza . HBO Romania s-a lansat in 1997 ca primul canal pay-TV din Romania cu subtitrare integrala in limba romana. HBO aduce cele mai mari succese de piaţă, seriale originale premiate, evenimente in exclusivitate şi cele mai mari vedete în casa ta. Canalul difuzeaza non-stop programe neintrerupte de publicitate.

Cinemax este un canal de filme care difuzeaza filme de top cu actori de exceptie in povesti interesante, filme premiate la festivaluri internationale si evergreen-uri. Cinemax reprezinta optiunea pentru adevaratii cunoscatori de film. Cinemax emite 24 de ore din 24 programe neintrerupte de publicitate.

Sediul HBO Romania se afla in Bucuresti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *